• Novinky

            • Triedny výlet žiakov 5.A na Orave

            • K záveru školského roka neodmysliteľne patria triedne školské výlety. Jeden taký, trojdňový, od 23. do 25. júna 2024 zažili žiaci 5.A na Orave. Príjemné ubytovanie v penzióne U nás v Oravskom Podzámku sa stalo východiskovým miestom pre naše túlavé topánky. Ani dlhá nedeľná štreka vlakom z Nitry pod Oravský hrad športovcov z 5.A nezlomila. Práve naopak. Po rýchlom ubytovaní sa už o chvíľu chlapci naháňali koženú na miestnom multifunkčnom ihrisku, dievčatá roztáčali kolotoč a skúšali všakovaké hojdačky. Po dvojhodinovom šantení a futbalovej dráme prišla na rad parádna večera v reštaurácii Thurzov mlyn. Zeleninová polievka, kurací rezeň s hranolkami a šalátom s malou kofolou boli výdatným posilnením po poldennom cestovaní a pred večerným futbalom i skákaním na trampolíne v záhrade nášho penziónu. Nedeľný večer bol riadne dlhý aj vďaka sledovaniu futbalu z majstrovstiev Európy. Na druhý deň sme po výdatných raňajkách navštívili Oravský hrad. Pani sprievodkyňa nás previedla útrobami najnavštevovanejšej pamiatky na Slovensku a pútavým výkladom prinútila žiakov 5.A k preukázaniu výborných vedomostí z dejepisu. Po prehliadke hradu sme sa vrátili do nášho penziónu na chutný obed. Po sýtom obede (špagety) sme si zbalili plavky s uterákmi a šup sa do Aquarelaxu v Dolnom Kubíne. Tam nás čakalo poobedné pondelkové šantenie na tobogánoch, plávanie vo vnútorných bazénoch a perličkový kúpeľ. Chlapcom i dievčatám sa čas pri vode veľmi rátal a už teraz sa tešia na budúcoročný plavecký výcvik. Čas nám ubiehal veľmi rýchlo, trojhodinové kúpanie bolo čochvíľa za nami. Správne zrelaxovaní a riadne osviežení sme sa vybrali na prechádzku Dolným Kubínom. So zmrzlinou v ruke sme prešli 120 metrov dlhý drevený kolonádový most v blízkom centre a cez neho sme sa dostali až na hlavnú vlakovú stanicu. Vo vlaku z Dolného Kubína k nášmu penziónu sme už premýšľali nad večernou opekačkou. Počas chladného pondelkového večera nás zahrial táborák so špekáčikmi, ktoré sme si opiekli, stolnotenisové zápasy i dobrý futbal medzi Talianmi a Chorvátmi na veľkom televízore v spoločenskej miestnosti. Ani sme sa nenazdali a pekné spoločné večerné chvíle boli za nami. V utorok dopoludnia sme mali voľný program. Nakúpili sme si suveníry v centre Oravského Podzámku, ochutnali sme oravskú zmrzlinu a spravili sme si pekné zábery. Chlapci opäť viac ako dve hrali futbalový „match“ na trávnatom ihrisku domáceho futbalového klubu. Vo väčšom teple ich to zmorilo viac ako obvykle.

              Náš pobyt v parádnom penzióne U nás zakončil fantastický obed. Niektorí žiaci zjedli aj dva taniere skvelého domáceho slepačieho vývaru ako od babičky. Spolu s rezňom s výbornou zemiakovou kašou a šalátom bol krásnou bodkou. Na záver si žiaci ešte posledný krát užili trampolínu a šli sme domov. Vlakom krátko po jednej hodine sme opustili Oravský Podzámok. Do Nitry sa nám podarilo meškajúcimi vlakmi prísť až o pol ôsmej večer. Viditeľne ustatých žiakov 5.A na stanici v Nitre privítali rodinní príslušníci. Na záver školského roka 2023/2024 sme si užili mnoho krásnych zážitkov a prežili neopakovateľné spoločné chvíle. Nech žije školský rok 2023/2024 a báječná oravská pohostinnosť!

            • Dejepis inak

            • Žiaci 5.C vytvorili úžasné projekty z dejepisu na témy svetové náboženstvá a história písma. Vytvorili tak synagógu, kostol či rôzne symboly kresťanstva. Niektorí si vyskúšali písať klinovým písmom alebo hlaholikou.

            • Piataci na matematickej prechádzke na Železnej studienke

            • Žiaci 5.A triedy sa počas slnečného 19.júna 2024 zúčastnili na matematickej prechádzke na Železnej studienke. V krásnom prostredí rozdelení do štvor a päťčlenných skupín si žiaci overili svoje vedomosti a zručnosti nadobudnuté na hodinách matematiky v 5.ročníku. Meranie dĺžok pokutového územia, strán českej zástavy, priemeru kruhu alebo stolnotenisovej sieťky išli žiakom od ruky a veľmi rýchlo. Kombinatorické schopnosti využili piataci na amfiteátri, rímske číslice pri pamätníku na Partizánskej lúke. Výpočty sa všetkým skupinám darili výborne. Za dôležitú pomoc na trati ďakujeme žiakom 8.B (V. Baráthovej, L. Darnadyovej, N. Lenčéšovej, D. Líškovi, V. Lipčeyovi, E. Majtnerovej, H. Raučinovej, L. Švihelovej a T. Vincúrovi), ktorí dohliadali na jednotlivých stanovištiach na zdarný priebeh prechádzky.

              Po skončení prechádzky a vyriešení všetkých matematických úloh si piataci s ôsmakmi zahrali futbal na výbornom ihrisku. Blížil sa čas obeda a tak sme sa šli najesť na Mlynské Nivy. Plní zážitkov sme sa vlakom dostali podvečer naspäť domov.

              Ďakujeme Nadácii ZSE, zásluhou ktorej sme na prechádzke opäť použili prenosné tablety, meracie zariadenia či tvrdé podložky zakúpené z grantu. 

            • Exkurzia – ručná výroba papiera Petrus

            • Žiaci 5.B a 5.C sa zúčastnili exkurzie v ručnej výrobe papiera v papierňach Petrus. Na prednáške sa dozvedeli všetko o vzniku a vyýrobe papiera a v dielni si vyrobili svoj vlastný papier. Cestou domov sme sa zastavili na Mohyle M.R.Štefánika v Brezovej pod Bradlom.

            • Súťaž ENGLISHSTAR

            • A máme výsledky zo súťaže ENGLISHSTAR , krorá sa konala 25.4. a zúčastnilo sa takmer 100 žiakov našej školy .Naša škola sa umiestnila zo škôl v rámci Slovenska na 3. mieste s úspešnosťou 94 % v rámci škôl nad 80 prihlásených žiakov.Všetkým čo sa zúčastnili blahoželáme k pekným výsledkom. A tu sú žiaci , krorí mali 95- 100%:
              8.roč. Viktória Baráthová 100%

              Lenka Švihelová 99%
              Sabína Šranková 98%
              Hanka Raučinová 96%
              6.roč. Viktória Prekopová 99%
              4.roč. Hanka Popundova 95%
              Alexa Ružičková 100%
              Katarína Šantavá97%
              Patrik Javornický 99%
              Sára Nemethová 98%
              Lucia Kompasová 96%
              Hana Vajdová 98%
              Dorota Mašková
              3. roč. Peter Psota 100%
              Simona Čorňáková 96%
              2.roč. Christopher Krajčovič 100%
              Yevheniia Maksimenko 100%

            • Matematické prechádzky okolo ZŠ Beethovenova

            • V rámci opakovania učiva matematiky z 5. a 8.ročníka sme využili areál našej školy. V ňom sme vyrobili dve matematické prechádzky, ZŠ Beethovenova I a ZŠ Beethovenova II, ktoré si vyskúšali v stredu 12. a v piatok 14. júna žiaci 5. a 8.ročníka našej základnej školy. Práca v tímoch, meranie i počítanie išli žiakom na čerstvom vzduchu od ruky. Aj vďaka prenosným tabletom, tvrdým podložkám a metrom, ktoré sme vďaka grantu od Nadácia ZSE získali, sa mohli žiaci v prechádzkach realizovať a využiť skúsenosti z hodín matematiky. Veríme, že sa žiakom počítanie v areáli našej školy a najmä práca v skupinách páčili. Získaný vitamín D bol už len plusom navyše. 

            • „Gastronómia“ na hodine techniky v 5. C

            • Piecť chuťovky a pripravovať jednohubky v škole si vyskúšali žiaci 5.C. Na začiatok si zvolili obľúbené jedlo. Niektorí pizzu, slimáčiky z lístkového cesta, jednohubky, šaláty, iní aj sladké koláčiky. Pochutnali si všetci. Deťom išla práca od ruky, pripravené jedlá nielenže boli chutné, ale aj pekne naservírované. 

            • Alej na Prameni

            • V piatok 7.6. žiaci III. C triedy navštívili občianske združenie Alej na Prameni.V krásnom a tichom prostredí sme si výborne oddýchli a hlavne sa dozvedeli veľa užitočných o rastlinách, o ich pestovaní a celkovej starostlivosti. Deti si vyrobili kytičky z levandule lekárskej, ale aj z rôznych iných kvetov. Osviežili sa limonádou z domácej bazy a spokojní sa vrátili späť do školy.

            • Dopravné ihrisko - III.ročník

            • Žiaci tretieho ročníka využili svoje vedomosti o cestnej premávke prakticky na dopravnom ihrisku. Zopakovali si značky a pravidlá cestnej premávky. Vyšantili sa na bicykloch a kolobežkách.

            • Škola v prírode 3.ročník

            • Na konci mája sa žiaci tretích ročníkov zúčastnili školy v prírode v krásnom prostredí obce Huty, ktorá sa nachádza na rozhraní Oravy a Liptova. Celý týždeň deti zažívali množstvo aktivít, súťaží i tvorivých dielní. Vláčikom sa vybrali do Zuberca, kde navštívili Múzeum Oravskej dediny. Tu si mohli vyskúšať rôzne remeslá a dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií o živote našich predkov. Domov si okrem krásnych suvenírov odniesli aj nezabudnuteľné zážitky.