• Novinky

            • JAGUAR LAND ROVER podporil revitalizáciu átria na ZŠ Beethovenova

            • Jaguar Land Rover Slovakia aj v roku 2022 vyhlásil zamestnanecký grantový program „Naštartuj svoj kraj“. Vďaka nadačnému fondu Jaguar Land Rover Slovakia v Nadácii Pontis, ktorý je zameraný na zlepšenie komunitného života poskytnutím pomocnej ruky a finančného príspevku, dobrovoľníctva a komunikácie, získala naša škola veľmi cenný dar.

              Základná škola Beethovenova sa o tomto programe dozvedela od pána Františka Šranka, otca našich dvoch žiačok Viktórie (IV.C) a Sabinky (VII.A), a zamestnanca spoločnosti Jaguar Land Rover Slovakia. Už na začiatku tohto roku sme začali átrium upravovať, keďže po dlhom období dištančného vzdelávania bolo značne zarastené. Skrsla nám v hlave myšlienka, že hoc na čerstvom vzduchu ale medzi múrmi našej školy to našim žiakom určite pôjde lepšie na hodinách i vo voľnom čase. Preto sme prihlásili náš projekt s názvom Átriová vzdelávacia a relaxačná zóna na konci júna 2022 do programu Naštartuj svoj kraj. Vďaka výraznej a výdatnej pomoci pána Šranka sa nám podarilo uspieť, získať spolu 1200 € na revitalizáciu átria a podstatne vylepšiť prostredie našej školy.

              Zásluhou viacerých „poobedňajších šícht“ niekoľkých nadšencov a priateľov našej školy (p. uč. Mária Haringová, p. Július Haringa, p. uč. Jana Maninová, p. uč. Štefan Haringa, p. vych. Helena Michaličková, p. vych. Radoslava Spáčová, p. školník Ján Michalička, p. upratovačka Tatiana Matusevych) a veľmi praktického, aktivitou hýriaceho a nápadmi prekypujúceho zamestnanca Jaguaru pána Františka Šranka sa nám átrium doslova menilo pred očami. Roboty bolo od začiatku ako na kostole. Najskôr sa nám podarilo viackrát porýľovať pôdu v átriu, povyťahovať burinu (tá je večná a treba s ňou bojovať neustále). Z grantu sme nakúpili substrát a hnojivo, stoly a lavice na sedenie vonku, podstavce a slnečníky, prenosnú magnetickú bielu tabuľu, termosky na čaj a rôzne rastlinky, semienka, bylinky, cibule a kvety.  Postupne sa nám podarilo vytvoriť vyvýšený záhon z darovaných paliet od pani asistentky Černej. V areáli našej školy sme vyhrabali ďalšiu zeminu, navozili ju s fúrikmi do átria a zmiešali so zakúpeným hnojivom. Na vyvýšený záhon sme z oboch strán nabili nopovú fóliu aj s pomocou chlapcov zo 7.B (Maťka Pančíka, Tobiasa Sháněla a Šimona Maceka). Zeminu sme umiestnili nielen do vyvýšeného záhonu, ale aj z troch jeho vonkajších strán. Postupne sme zväčšili hĺbku pôdy v átriu, čím sme pripravili priestor aj pre kríky, ktoré majú trochu hlbšie korene a strom, ktorý nám tam rastie a vytvára kúsok tieňa. Zasadili sme do pôdy dva muchovníky, vytvorili sme dve vane s medovkou a mätou, pridali jahodovú alej a väčšie kamene, na ktoré sa dá stúpať pri pohybe po pôde. Sadíme do pôdy cibuľoviny, ktoré na jar skrášlia toto prostredie. Ešte teraz na jeseň naše oči v átriu poteší nejeden vres alebo chryzantémy. V súčasnosti zberáme čerstvú medovku či mätu do čaju, ktorý vyrábame na hodinách svetu práce i techniky a žiakom bezplatne ponúkame z grantu zakúpených termosiek počas chladnejších dní. Do záhona sme so žiakmi nasadili petržlenovú vňať a ľadový šalát, ktoré veríme dochutia naše obedy v školskej jedálni. Počas septembra i na začiatku októbra sme v átriu uskutočnili niekoľko akcií. Ďalšie určite prídu s lepším počasím. Tešíme sa, že naši žiaci a zamestnanci školy budú môcť tráviť svoj čas v krajšom a funkčnom prostredí a že vzdelávanie a relax budú hrať v slnečnom počasí na čerstvom vzduchu prím. 

              Pár záberov z upraveného školského átria od pôvodného stavu až po súčasnosť si môžete pozrieť medzi obrázkami v galérii.                                                                                                                                      -šh-


            • Svetový deň mlieka v našej škole

            • Pri príležitosti Svetového dňa mlieka v školách sa deti hravou a poučnou formou v rámci ŠKD oboznámili s mliekom a mliečnymi výrobkami ako neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy.  Mlieko vďaka obsahu vitamínov a vápnika je dôležitým prvkom pre zdravý rast a vývoj našich detí. Deň mlieka sme si v ŠKD pripomenuli rozhovormi, výtvarnými prácami i zábavno-vedomostným popoludním. Tento deň si deti užili a získali nové zaujímavé vedomosti.

            • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU V ŠKD

            • Národným koordinátorom Európskeho týždňa športu na Slovensku je Národné športové centrum. Aj tento školský rok sa deti z ŠKD pod vedením pani vychovávateliek zapojili do projektu – Európsky týždeň športu na školách. My aj tento školský rok dbáme o zvýšený  pobyt na čerstvom vzduchu. Šport je aktivita, ktorá je nesmierne dôležitá práve v tomto jesennom období. Vďaka rôznym športovým aktivitám v ŠKD sa upevňuje duševné, fyzické zdravie detí a priateľstvá medzi nimi.

            • Pekelný život

            • Dňa 22.6.2022 žiačky 6. a 8. ročníka odohrali pre žiakov 1. stupňa, ale aj pre starších žiakov, divadelnú hru Pekelný život, ktorá sa všetkým páčila.

            • Nitra - moje mesto

            • Dňa 21. júna 2022 v synagóge v Nitre prebehlo vyhodnotenie výtvarnej a literárnej súťaže, ktorú organizovalo Centrum voľného času v Nitre v spolupráci s mestom Nitra. Z našej školy bola ocenená a získala vecnú cenu a diplom žiačka 7.B Dominika Šimáková. GRATULUJEME!!!

            • Workshop pre deti - Hra so slovom

            • Dňa 15. - 16.6. sa naši žiaci 3. a 2. ročníka zúčastnili tvorivého workshopu pre deti,ktorý organizovalo Krajské osvetové stredisko v Nitre.Žiaci sa prostredníctvom hry a praktických cvičení učili pracovať s prozaickým textom.

            • Plavecký výcvik

            • V týždni 6.6. – 10.6. 2022 sa žiaci 7. a 8. ročníkov zúčastnila plaveckého výcviku na kúpalisku Štrand v Nových Zámkoch. Žiaci sa naučili a zdokonalili v plávaní, potápaní a predpísaných skokoch do vody. Samozrejme ako odmena im bola zábava na  vodnom hrade a vodnej nafukovačke.

              V stredu, keď pršalo boli vo vodnom parku v Poľnom Kesove. Ani tam nezaháľali a okrem relaxu absolvovali aj prepísané plavecké štýly v plaveckom bazéne.

            • Výchovný koncert

            • Dňa 6.6.2022 sa žiaci 3. a 4.ročníka zúčastnili výchovného koncertu, ktorý organizovala ZUŠ Jozefa Rosinského v Nitre.Výchovný koncert bol pre žiakov zábavný, poučný a zaroveň inšpirujúci.Ďakujeme žiakom a učiteľom ZUŠ J. Rosinského za veľmi pekný kultúrny zážitok.

            • Školský výlet 9.A

            • 7. júna 2022 boli žiaci 9.A spolu s pani učiteľkami Haringovou a Hanusovou na školskom výlete v Štúrove.

              Bolo utorkové slnečné ráno a všetci sme netrpezlivo očakávali príchod nášho vlaku do Nových Zámkov. Na prestup do rýchlika smerom do Budapešti sme mali iba 5 minút. Stihli sme. Ani sme sa nenazdali a boli sme v cieli nášho výletu – na kúpalisku Vadaš. Počas krásneho dňa sme využili bazény, tobogány, zahrali si volejbal vo vode. Po pätnástej hodine sme sa vybrali k nábrežiu Dunaja a vychutnali pohľad na Ostrihomskú baziliku. Na záver sme si posedeli pri dobrej zmrzline na pešej zóne. Unavení, ale plní pekných dojmov sme sa večer šťastne vrátili vláčikom domov.