• Novinky

            • Víkendový relax žiakov 6.C na Sĺňave

            • Májové soboty bývajú čarovné. Jednu takú, krásne slnečnú, zažili spolu s triednym učiteľom aj žiaci 6.C, ktorí navštívili Piešťany. Žiadne vylihovanie sa 21.mája 2022 nekonalo, už o ôsmej ráno sme nastupovali na osobný vlak do Leopoldova. Po trištvrte hodinke sme v dôležitom železničnom uzle rýchlo presadli do rýchlika, v ktorom sme sa zdržali vari tucet minút. O pol desiatej sme sa už špacírovali po piešťanskom korze. Najskôr sme sa nadesiatovali a vyšantili pri Krajinskom moste. Ihrisko Žihadielko a Street workoutové ihrisko nám ponúkli veľa zábavy. Tá pokračovala aj pri prechádzke po Nábreží Ivana Krasku. Po troch kilometroch sme dorazili do Lodenice, kde sa premávali rôzne loďky a konečne otvárali miestny bufet. Po doplnení zásob sme pokračovali na Drahovskú hať, na ktorej najskôr na chvíľku nakukli do miestnej kontaktnej ZOO a následne sme sa usalašili na lehátkach na pláži Siesta. Výborne sme si pri vode lebedili, avšak čas ubiehal neúprosne. Po dvoch hodinkách sme sa museli pobrať naspäť do centra mesta. Po ceste sme sa naobedovali, navštívili sme miestny Aupark a následne sme sa cez pešiu zónu a Kolonádový most prepracovali na vychýrený miestny jarmok tradičných ľudových umeleckých remesiel, ktorý sa po troch rokoch konal na kúpeľnom ostrove. Húfy ľudí opäť po čase prúdili okolo kúpaliska Eva, kde sa ich skoro 200 remeselníkov (kováči, keramikári, košikári, ...) snažilo očariť svojimi výrobkami a ukázať ako sa v minulosti na našom území vyrábal rôzny tovar. Bola to pre nás zaujímavá a najmä krásna bodka za celodenným relaxom v Piešťanoch. O šiestej večer sme kúpeľný ostrov opustili a cez centrum, kde sme si vychutnali ľadovú drť so zmrzlinou, sme sa presunuli na železničnú stanicu. Tesne pred siedmou sme nasadli na jednu zastávku do rýchlika. V Leopoldove sme presadli na náš „osobák“, ktorým sme sa vrátili o ôsmej do Nitry. Niektorým žiačkam „nestačila“ ani viac ako 20 kilometrová štreka v Piešťanoch a tak si po vystúpení z vlaku pod Zoborom pridali ešte pár úsekov zo železničnej stanice na Klokočinu.

              Prežili sme parádnu sobotu v Piešťanoch na čerstvom vzduchu a zlepšili sme si svoju kondičku, ktorú o necelý mesiac otestujeme na školskom výlete nad Banskou Bystricou.  

            • Šiestaci po stopách M.R. Štefánika

            • V utorok 17.mája 2022 sa žiaci šiesteho ročníka (6.A, 6.B, 6.C) spolu so šiestimi žiačkami 8.B zúčastnili na exkurzii pri príležitosti 103.výročia úmrtia gen. M.R. Štefánika. Exkurzia zo slovenského jazyka do miest spojených s výraznou osobnosťou slovenských dejín sa začala ráno o trištvrte na osem na konečnej zastávke MHD nad našou školou. Do objednaného autobusu nastúpilo 52 žiakov spolu s p.uč. Hanusovou, p.uč. Pavlovičovou a p.uč. Haringom. Po zhruba dvojhodinovej ceste sme prišli do Brezovej pod Bradlom. Autobus nám zastal neďaleko monumentálnej hrobky. Žiaci našej školy sa po krátkej prechádzke dostali k mauzóleu vypínajúcom sa na temene vrchu Bradlo. Pozreli sme si miesto posledného odpočinku M. R. Štefánika, ktoré naprojektoval svetoznámy architekt Dušan Jurkovič. Položili sme veniec k pamätníku a spravili si spoločnú fotografiu. Viac o historickom prínose M. R. Štefánika nám povedal pán prezlečený v Štefánikovej uniforme v priľahlom altánku. Žiaci sledovali peknú prednášku, ktorú častokrát prerušovali svojimi zvedavými otázkami. Na konci pútavej prednášky sme si kúpili suveníry spojené s M. R. Štefánikom a pobrali sme sa do centra v Brezovej pod Bradlom. Na pešej zóne sa mohli žiaci občerstviť. Niektorí si dali obed, iní zase zmrzlinu. Potom sme sa autobusom presunuli do rodnej obce M. R. Štefánika, do Košarísk. V múzeu M. R. Štefánika sme rozdelení na dve skupiny absolvovali poučnú a veľmi peknú prehliadku so sprievodcom. Vedľa rodného domu M. R. Štefánika si niektorí žiaci počas prestávky v reštaurácii pochutili na obedovom menu. Po veľmi zaujímavej a atraktívnej prehliadke v múzeu sme sa autobusom presunuli do Vrbového, kde sme nakrátko navštívili rodný dom Mórica Beňovského. Cestou z Vrbového sme sa zastavili v Trnave. Prešli sme sa od železničnej stanici k City aréne, kde žiaci dostali hodinový rozchod na zakúpenie občerstvenia a suvenírov. Po hodine sme sa spolu celá skupina vrátili k autobusu, ktorým sme uháňali ku škole. Objednaný autobus nás priviezol na miesto, kde nás ráno naložil, krátko pre šiestou hodinou večer.

              Literárna exkurzia bola obohacujúcim zážitkom a príjemným spestrením školského vyučovania pre všetkých zúčastnených žiakov. Každému z prítomných dala konkrétnu skúsenosť vďaka ktorej sme priamo spoznali a spojili si históriu našej krajiny s významnými osobnosťami slovenských dejín. Prežili sme krásny deň a všetci sme sa vrátili bez zranení, v dobrej nálade a plný dojmov domov k našim blízkym.