• Novinky

            • SIEDMACI A SKUPINOVÁ PRÁCA PRI MIERKE MAPY

            • Siedmaci zo ZŠ Beethovenova 11 v Nitre si zásluhou skupinovej práce na matematike 15.februára 2023 otestovali svoje vedomosti z pomeru a mierky mapy a preniesli ich do praxe. Každá skupina mala vlastnú mapu, odmerala na nej vzdialenosti vybraných miest a obcí z celého sveta zobrazené na mapách v rôznych mierkach a následne vypočítala ich skutočné vzdialenosti. Nakoniec výpočtom žiaci zisťovali, koľko cm by na ich mape boli vzdialené rôzne dvojice miest a či by bolo vhodné, aby boli na ich mape zobrazené. Najrýchlejšie skupiny v závere vo Wordwalle zisťovali pomocou QR kódu na nových tabletoch, ktoré veličiny sú priamoúmerné a ktoré nie sú. Nová matematická učebňa nám ukázala nielen výborné zázemie pre našu prácu ale priniesla aj nové usporiadanie lavíc a iný šat. Dúfame, že žiaci aj naďalej budú na hodinách podobne pracovití a budú vlastnou i skupinovou aktivitou pomáhať zlepšovať svoje vzdelanie.                          ŠH

            • Súťaž Hlavolamiáda v CVČ na Chrenovej

            • Dňa 25.1. 2023 sa zúčastnili žiaci prvého a druhého ročníka súťaže Hlavolamiáda v Centre voľného času na Chrenovej. Svoje hlavičky potrápili rôznymi logickými úlohami, hlavolamami a zadaniami. Zo súťaže si odniesla krásne 2. mieste žiačka 1.B triedy - Mia Rači, ktorej srdečne gratulujeme.

            • Florbalový turnaj o majstra školy

            • V decembri 2022 sa konal prestížny turnaj vo florbale o majstra školy. Hralo sa v dvoch vekových kategóriách: prvá kategória 5ci a 6ci. A druhú kategóriu tvorili 7ci, 8ci a 9ci.Turnaja sa zúčastnili všetky triedy.Všetky družstvá podali profesionálne výkony. Zápasy mali nasadenie, napätie a padali v nich parádne góly.Beethoven aréna bola vypredaná do posledného miesta za pár minút a diváci sledovali strhujúce boje medzi triedami.Víťaz môže byť ako vždy len jeden.V prvej kategórii, kde medzi sebou súťažili 5ci a 6ci vyhrala trieda 6.A, na druhom mieste skončila trieda 5.B a na treťom mieste 5.A.V druhej kategórii vyhrala trieda 9.A pred 9.B a na treťom mieste skončila 7.Bceny odovzdávali tí najpovolanejší, p. riaditeľka N.Vinohradská a šéf turnaja p. učiteľ Ľ.Svitačna záver treba povedať: tímy a diváci sa už teraz pýtajú, kedy bude ďalší turnaj. O termíne Vás budeme informovaťA do športového organizačného výboru prenikajú informácie, že je záujem aj o turnaje v iných športoch.
              A to je dobrá správa.

              športu zdar
              Tomáš Seko

            • Nová matematická učebňa od Raiffeisen bank otvorená

            • Úderom polnoci z lanského Silvestra na Nový rok 2022 sme v súťaži Gesto pre mesto, ktorú zorganizovala Raiffeisen bank, získali víťazný grant vo výške 2000 € na zriadenie novej matematickej učebne. Projekt ZŠ Beethovenova zvíťazil vďaka rekordnému počtu (2381) hlasov, ktoré naša škola získala vďaka zamestnancom školy, rodičom žiakov, žiakom našej školy, príbuzným, priateľom ale aj vďaka úplne cudzím ľuďom. Veľmi nás teší neúnavná snaha žiakov našej školy, ktorí nám v tých najťažších chvíľach pri hlasovaní veľmi pomohli a povzbudili nás. Špeciálne poďakovanie patrí žiakom Tobiasovi Shánělovi a Simonovi Ježovi zo 7.B, ktorí spolu s pani riaditeľkou, so špeciálnou pedagogičkou, vyučujúcimi matematiky a ich rodinnými príslušníkmi pomohli pri oslovovaní ľudí v nákupnom centre Mlyny. Deň pred lanským Silvestrom sme tak odrazili nápor nášho súpera zo Šale, vrátili sme sa na prvé miesto a získali sme vytúžený grant od Raiffeisen bank.

              Počas roku 2022 sme si v škole vyhliadli miestnosť, z ktorej sme napokon spravili novú učebňu matematiky. Beh na dlhú trať začal tým, že najskôr bolo učebňu potrebné zrenovovať. Časť nad dverami, kam zatekalo zo strechy, bola najtvrdším orieškom. Odmontovanie nefunkčnej interaktívnej tabule a natiahnutie nových káblov tiež dali pánovi školníkovi spolu s vymaľovaním celej miestnosti zabrať. Z grantu sa nám do triedy podarilo nakúpiť nový nábytok, teda stoly a stoličky (určené na samostatnú i skupinovú prácu vďaka možnosti ľahkého spojenia lavíc) a policovú skrinku. Z rozpočtu školy sa nám podarilo prikúpiť ďalšie policové regály, zatemňovacie rolety, dataprojektor, nové pomôcky (vizualizér, kružidlo na bielu tabuľu, logické hry), výučbový softvér a farby na vymaľovanie učebne. Na naše veľké šťastie sa nám počas roka 2022 podarilo získať aj grant od  Jaguar Land Rover v Nadácii Pontis na kúpu nových tabletov (8), počítačov (2 v MAT učebni, ostatné sú v učebni informatiky) a softvéru, ktoré žiakom pomôžu najmä pri riešení interaktívnych a didaktických hier, kvízov a najmä pri fixácii učiva na hodinách. Veľmi dôležitú a záslužnú prácu odviedol pán učiteľ Šrámek, ktorému sa podarilo zrenovovať niekoľko starších tabletov a nainštalovať do nich nový Android. Aktuálne máme v učebni 20 tabletov!

              V pondelok 28.novembra 2022 konečne nadišiel ten deň, keď sme novú učebňu matematiky otvorili. Ako prví okúsili hodiny matematiky v novej triede žiaci 7.A, 7.B, 8.A a 5.A. Postupne sa v učebni budú vzdelávať aj žiaci z ďalších tried z 2.stupňa našej školy a určite zažijú aj matematické hry, ktoré vyriešia cez tablety pomocou práce v skupinách. Počas prvých dvoch týždňov sa žiaci 7.ročníka naučili vytvárať nové edukačné kvízy v aplikácii KAHOOT. Niektoré sme si už zahrali a niektoré nás ešte čakajú. Dve hodiny venovali žiaci 7.ročníka finančnej gramotnosti, kde sme s tabletmi riešili a bavili sa o tom, ako je v dnešnej dobe možné ochrániť naše peniaze napriek dvojcifernej inflácii. V učebni prebehlo na tabletoch 8.12. aj školského kolo PYTAGORIÁDY, najlepšie sa darilo a najúspešnejším riešiteľom sa stal Martin Széleš z 8.B triedy.

              Veríme, že postupom času sa matematická učebňa bude ešte zlepšovať a hodiny strávené v nej budú pre našich žiakov zaujímavé. Finančný grant od Raiffeisen BANK v súťaži Gesto pre mesto v hodnote 2000 € nám veľmi pomohol a ďakujeme za neho v mene celej školy. Museli sme o neho tuho bojovať do poslednej chvíle, preto si ho vážme a správajme sa v novej učebni matematiky tak, aby nám slúžila čo najdlhšie. Vážme si dar, ktorý sme v roku 2022 dostali.

              Ďakujeme vedeniu školy za kúpu ďalšieho zariadenia i pomôcok do novej učebne. Veľká vďaka patrí každému rodičovi našich žiakov, príbuzným našich žiakov, samotným žiakom, kamarátom i cudzím ľuďom, ktorí nám svojimi hlasmi pomohli k vytvoreniu novej miestnosti.

              ĎAKUJEME. Vaši učitelia matematiky.

            • Florbalová reprezentácia školy

            • V mesiaci november sa výber žiakov našej školy zúčastnil florbalového turnaja.Po úspešných výsledkoch a dobre predvedenej hre sme sa z oblastného kola dostali do okresného. Tam naši hráči húževnato reprezentovali našu školu ale na postup to nestačilo. Florbalové umenie žiakov našej školy si zasluhuje uznanie.

            • Najkrajšou ozdobou je dobro

            • Do regionálnej kampane "Najkrajšou ozdobou je dobro" na podporu prosociálneho správania a pozitívneho prežívania detí sa zapojilo 219 žiakov I. stupňa našej školy.
              Triedy: I. A, B, C

                          II. A, B, C

                          III. A, B

                          IV. A, B, C

            • Nové počítače, tablety a softvér od JAGUAR LAND ROVER SLOVAKIA

            • JAGUAR LAND ROVER SLOVAKIA prostredníctvom NADÁCIE PONTIS vyhlásil v septembri 2022 parádnu výzvu pre nitrianske základné školy. Grantový program DIGITAL PRE NITRU z Nadačného fondu Jaguar Land Rover v Nadácii Pontis slúžiaci na rozvoj digitálneho vzdelávania priniesol našej škole grant vo výške 10 000 € ! Tieto finančné prostriedky použila naša škola v posledných týždňoch na zakúpenie nových počítačov do jednej z počítačových miestností, komponentov do starších počítačov a notebookov, ktoré máme na škole i na kúpu tabletov, ktoré budú súčasťou novej matematickej učebne a na zaobstaranie plateného softvéru (KAHOOT, WORDWALL), ktorý sme využili na efektívnejšie osvojovanie vedomostí a zručností prostredníctvom edukačných kvízov na rôznych predmetoch (zatiaľ na matematike, informatike a technike).

              Žiaci našej školy (5., 7. a 8. ročník) si v priebehu novembra a na začiatku decembra utvrdzovali svoje vedomosti na niektorých predmetoch (matematika, technika, informatika, fyzika) prostredníctvom novo zakúpených počítačov, tabletov či vlastných mobilných telefónov v edukačných hrách vyrobených pedagógmi cez zakúpený softvér (KAHOOT, WORDWALL). Žiaci siedmeho ročníka sa na hodinách techniky naučili vytvárať vlastné edukačné kvízy. Siedmakom sa zásluhou práce v skupinách (i jednotlivcom) už podarilo v KAHOOTE vytvoriť vlastné edukačné kvízy z rôznych predmetov (matematika, biológia, informatika, náboženstvo,...).

              Desaťtisícový grant z Nadačného fondu Jaguar Land Rover v Nadácii Pontis nám priniesol lepšiu a modernejšiu techniku, ktorú využijeme v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu na našej škole. Žiaci druhého stupňa ZŠ Beethovenova sa počas nasledujúcej jari môžu tešiť na novovytvorenú matematickú prechádzku v priestoroch našej školy a v jej areáli, ktorú zrealizujeme zásluhou nových tabletov. Grantový program DIGITAL PRE NITRU z Nadačného fondu Jaguar Land Rover v Nadácii Pontis nám otvoril nové možnosti, ktoré sme už využili a budeme sa snažiť vo väčšej miere využiť v nasledujúcom období pre našich žiakov. ĎAKUJEME.