• Novinky

            • Bábkové divadlo Dúha v ŠKD

            • Do školského klubu k našim prváčikom a druháčikom zavítalo bábkové divadlo Dúha s príbehom o Mravcovi Gregorovi. Bol to krásny príbeh o hľadaní domova, láske, odvahe a priateľstve. Strávili sme spolu krásne popoludnie. Deťom sa divadielko veľmi páčilo.

            • 8.B na technickej exkurzii v Elektrárni Piešťany

            • V rámci končiaceho sa týždňa vedy a techniky sa žiaci 8.B zúčastnili na exkurzii v Piešťanoch. Krásne zrekonštruovaná historická Elektrárňa Piešťany nás privítala zábavným workshopom, počas ktorého si každý zo žiakov vyrobil vlastnú elektronickú hru. Zdroj napätia, rezistor, LED dióda, vodiče a spinky nám poslúžili na výrobu jednoduchého elektrického obvodu, ktorý svietil iba vtedy, keď sme spojili správne dvojice. Alexovi sa ako prvému podarilo správne zapojiť elektrický obvod a rozsvietiť LED diódu. Postupne sa pripájali aj ďalší (Filip, Alex, Denis, Tomáš, Lukáš, Simon i Tobias). Šimon si vyskúšal, že kovy sú vodivé a do elektrického obvodu primiešal aj dvojeurovky. A Matúš zase vyrobil peknú hru na celé čísla, o ktorých sme sa nedávno učili na matematike. Viaceré šikovné dievčatá (Viki, Lucka, Nella, Hanka, Ioanna, Veronika, Ema, Laura) predviedli svoje umenie a spravili pekné elektronické hry so spevákmi a skupinami. Veľká snaha a záujem bol viditeľný u všetkých prítomných žiakov. Chuť nám nezobralo ani to, že nám ŽSR ráno nečakane odriekli vlak, ktorý sme mali viac ako mesiac dohodnutý a ďalší nám vypravili s viac ako 25 minútovým meškaním. Ešteže boli tety v Elektrárni Piešťany veľmi milé, ústretové a počkali na nás. Ďakujeme pracovníkom piešťanskej Elektrárne za krásny zážitok. Každý zo žiakov sa naučil, samostatne vyskúšal, vyrobil a aj si mohol so sebou domov vziať elektronickú hru z recyklovaného kartónu a zapojených súčiastok podľa vlastnej preferencie.

              Prítomní učitelia oceňujú trpezlivosť a inteligenciu žiakov 8.B, ktorú prejavili pri rannom čakaní na vlak a zároveň im ďakujú za výborné správanie a vedomosti, ktoré na exkurzii preukázali. Určite sa do Elektrárne ešte s 8.B vrátime.

            • Deň v strašidelných maskách – 5.C

            • Žiaci 5.C sa v piatok pred prázdninami obliekli do strašidelných masiek, vyzdobili si triedu a na hodinách slovenského jazyka a dejepisu pracovali v skupinách na tému Sviatok všetkých svätých versus Halloween. Zdokonalili sa v čitateľskej gramotnosti, prevetrali si vedomosti z gramatiky, poskladali puzzle. Na dejepise sme sa rozprávali o pôvode spomínaného sviatku. Vedomosti, ktoré nadobudli na týchto dvoch hodinách, si na záver preverili v kvíze Kahoot.

            • VYREZÁVANIE TEKVÍC NA HODINE TECHNIKY

            • Žiaci 5.A sa na poslednej predprázdninovej hodine techniky venovali vyrezávaniu tekvíc. Práca v skupinách bola veľmi zaujímavá, každej skupine sa podarilo vyrobiť pekné dielo. Žiaci, ktorí si nepriniesli tekvicu, pracovali na výrobe postavičiek z gaštanov. Tešíme sa na jesenné prázdniny. 

            • 1.miesto v súťaži „Literárny kalamár“ – VIII.A a VIII.B

            • Žiaci Hanka Raučinová, Terezka Bartošová, Tamarka Šípošová a Denis Líška sa 26. októbra 2023 zúčastnili v CVČ literárnej súťaže „Literárny kalamár“, kde získali prvé miesto. Predviedli svoje vedomosti, vytvorili báseň, zahrali aj divadlo a zvíťazili. Srdečne gratulujeme!

            • 5.A na brannom cvičení nad Nitrou

            • Prvý októbrový piatok si žiaci 5.A pohybom a pobytom v prírode zopakovali dôležité poznatky z teoretickej časti branného cvičenia. Chladné piatkové ráno nás zastihlo v autobuse číslo 9, ktorým sme vyrazili ku nemocnici na Zobore. Krátko pred deviatou sme od liečebáku začali stúpať na Zobor. Zhruba po hodinke sme si na ňom spravili pár fotiek, nadesiatovali sa, nazbierali si suché konáriky a v dobrej nálade už bez bumbajky išli opekať na pyramídu. Keď sme tam dorazili, nebolo na nej takmer ani človiečika. Vítalo nás voľné ohnisko, čo sme hneď využili a založili si oheň. Po opečení prinesených špekačiek sme sa napapali a uhasili oheň. Spolu sme sa zvečnili na pamiatku, pozreli si zvrchu naše krásne mesto a vydali sa smerom na dražovský kostolík. Cesta nám ubiehala za slnečného počasia pomerne rýchlo, športovci z 5.A ľahko zdolávali svoje limity. Pred príchodom do Dražoviec sme ešte museli ošetrovať jednu zbytočnú hrču na hlave, inak nám to šlo ako po masle. Polhodinka pri nitrianskej pamiatke, ktorá zdobila aj slovenskú päťdesiatkorunovú bankovku, nám ubehla veľmi rýchlo. Od dražovského kostolíka sme sa ešte prešli ku zastávke autobusu číslo 4. Tam nás vítala otvorená Jednota, v ktorej sme sa rýchlo občerstvili. Spoločne sme nastúpili na autobus a absolvovali takmer hodinu dlhú štreku busom ku škole, kde sme sa príjemne unavení rozlúčili.